Animecon VII

Cosplay-kilpailujen säännöt

Taustatiedot

Animecon VII:ssä järjestetään cosplay-yksilökilpailu sekä cosplay-ryhmäkilpailu. Kilpailut järjestetään Merikaapelihallissa, ja käytössä on yksilökilpailun ajan myös catwalk. Kilpailut ovat avoimia kaikille halukkaille ja niihin tulee ilmoittautua ennakkoon. Yksilökilpailuun otetaan mukaan 60 ensimmäistä kilpailijaa ja ryhmäkilpailuun 15 ensimmäistä ryhmää ilmoittautumisjärjestyksessä. Kilpailussa käytetään tuomariäänestystä sekä yleisöjurya parhaiden pukujen valitsemiseen.

Kilpailujen aiheet

Cosplay-kilpailujen osanottajien asujen tulee olla Japani/Korea-aiheisia. Kilpailuissa käytettävien asujen mallit voivat olla peräisin seuraavista aihepiireistä:

Kilpailija vastaa ilmoittamiensa tietojen oikeellisuudesta. Epävarmat ja nk. rajatapaukset pukujen soveltuvuuden osalta päättää tapauskohtaisesti tapahtuman edustaja.

Samat aihemääritteet pätevät sekä puku- että ryhmäkilpailuihin. Samalla puvulla voi osallistua joko yksilö- tai ryhmäkilpailuun, ei molempiin. Sama henkilö voi kuitenkin osallistua eri puvuilla molempiin kilpailuihin.

Kategoriat


Yksilökisassa järjestetään kaksi kategoriaa, kokeneet ja aloittelijat. Kilpailija on itse velvollinen valitsemaan oikean kategorian. Väärien tietojen antaminen saattaa johtaa diskvalivointiin.

Kokeneet:

Kokeneeksi lasketaan henkilö, jolle vähintään yksi seuraavista täyttyy:
  1. On ollut palkintosijalla aiemmassa kisassa.
  2. On tehnyt aiemmin kolme tai useampia cosplaypukuja.
  3. Vaatetusalan koulutus tai muutoin pidempiaikaista kokemusta asusteiden tekemisestä.

Aloittelijat:

Aloittelijaksi lasketaan henkilö, joka:
  1. Ei täytä yhtäkään ylemmistä vaatimuksista.

Aloittelija voi kuitenkin halutessaan osallistua kokeneitten kategoriaan.

Rajoitukset

Cosplaykilpailujen aikana noudatetaan Finnconin järjestyssääntöjä (http://2009.finncon.org/animecon/Jarjestyssaannot).

Poikkeuksia cosplay-pukuun kuuluvalle asejäljitelmälle voidaan myöntää etukäteen. Tällöin pukuun kuuluva asejäljitelmä voi olla kilpailijalla käytössään kilpailulavalla, muina aikoina se säilytetään turvassa tapahtuman järjestäjien toimesta. Asejäljitelmä toimitetaan järjestäjille heti tapahtumapaikalle saavuttaessa ja sen voi noutaa lähtiessään.

Ostetulla puvulla EI voi kilpailla. Cosplaykilpailussa kilpaillaan omilla kädentaidoilla. Sallittua on kuitenkin yhdistää pukuunsa valmiina hankittuja osia, esim. valkoinen kauluspaita, mustat suorat housut tai muuta vastaavaa. Kigurumi-haalareilla ei ole sallittua kilpailla, ellei sellainen nimenomaan hahmolle kuulu. Epävarmat ja nk. rajatapaukset pukujen soveltuvuuden osalta päättää tapauskohtaisesti tapahtuman edustaja.

Ryhmäkilpailuun osallistuvan ryhmän vähimmäiskoko on 3 henkilöä ja enimmäiskoko 12 henkilöä. Vähintään kolmen ryhmän jäsenen on ilmoittauduttava paikallaoleviksi kisapaikalla, jotta ryhmä voi osallistua kilpailuun.

Kilpailuissa ei ole ikärajaa.

Kilpailun kulku

Kilpailijoiden on ilmoittauduttava kilpailuun etukäteen, jonka jälkeen hakemukset käsitellään. Käsittelijä ilmoittaa päätöksestä sähköpostilla, hylkäystapauksessa kyse on yleensä puutteellisista tiedoista, jolloin hakijalla on mahdollisuus korjata puutteet. Sähköpostitse toimitetaan myös muita osallistujille tärkeitä tietoja ennen tapahtumaa. Järjestäjät eivät vastaa toimimattoman sähköpostiosoitteen aiheuttamista ongelmista. Tärkeimmät tiedotteet pyritään olosuhteiden salliessa julkaisemaan myös Cosplay Finlandin keskustelualueilla.

Kilpailijoiden on ilmoittauduttava tapahtumapaikalla läsnäoleviksi aikataulussa mainittuun aikarajaan mennessä sekä noudatettava muita aikataulussa mainittuja aikarajoja. Tapahtuma alkaa virallisesti klo 10, mutta cosplaykilpailijat pääsevät sisään jo klo 8:00. Saavuthan riittävän aikaisin turhan ruuhkan välttämiseksi.

Yksilö- ja ryhmäkilpailussa kilpailijat ohjataan ilmoittautumisen jälkeen Merikaapelihallin cosplay-backstagelle.

Järjestäjien puolesta otetut valokuvat voidaan julkaista Animecon- ja Finncon-tapahtumien ja Cosplay Finland Tour 2009:n järjestäjien sekä yhteistyökumppanien www-sivuilla ja muussa tiedotuksessa. Lisätietoja kuvien ja muiden tietojen julkistuksista on Cosplay Finland Tour 2009:n rekisteriselosteen liitteessä.

Voittajien valinta - pukukilpailu

Yksilökilpailuissa on käytössä catwalk. Kilpailun aikana jokainen kilpailija kävelee yksitellen catwalkia pitkin kilpailulavalle, ja poistuu catwalkia pitkin. Lavalla pysähdytään poseeraamaan hetkeksi, ja halutessaan tähän voi lisätä jonkin hahmolle ominaisen huudon, asennon tai muuta vastaavaa. Kilpailuissa on kaksi juontajaa, mutta mitään kysymyksiä tai haastatteluja kilpailijoille ei esitetä. Tämän jälkeen tuomaristo valitsee molemmista kategorioista kolme parasta pukua, jotka palkitaan kisan jälkeen. Tuomaristo voi halutessaan myöntää kunniamainintoja. Tuomariston lisäksi yleisöjury valitsee suosikkinsa. Tuomariston ja yleisöjuryn suosikit palkitaan kisan jälkeen.

Voittajien valinta - ryhmäkilpailu

Kilpailun aikana jokainen ryhmä esitellään kilpailulavalla. Ryhmällä on käytössään haluamansa taustamusiikki ja maksimissaan 4 minuutin aika ryhmäesitykselle. Tämän jälkeen tuomaristo valitsee kolme parasta ryhmää, jonka kaikki osanottajat palkitaan kisan jälkeen.

Ryhmäkilpailun vastuuhenkilö

Ryhmäkilpailussa jokaisella ryhmällä on vastuuhenkilö, joka ilmoittaa ryhmän tiedot, vastaa ryhmän osanottajien tiedottamisesta ja osallistumisen vahvistamisesta tapahtumapaikalla. Ryhmän vastuuhenkilö ilmoittaa järjestelmään ensin ryhmänsä tiedot, jonka jälkeen muut ryhmän osallistujat ilmoittauvat järjestelmässä mukaan ryhmän jäseniksi.

”Cosplaymammat” eli cosplaykisan tukihenkilöt

Yksilökilpailussa jokaista kymmentä kilpailijaa kohden on nimetty oma tukihenkilö eli ns. cosplaymamma. Tällä parannetaan tiedonkulkua ennen kilpailua, sen aikana ja sen jälkeen. Aiemmin ilmoitetusta poiketen cosplaymammat löytyvät ennen cosplaykisaa Pannuhallin kellarista ja ilmoittautumisen yhteydessä voit tarkistaa, kuka on oma mammasi. Yhteystietoja ei siis lähetetä etukäteen, kuten aiemmin ilmoitettiin. Cosplaymammaan otetaan ensisijaisesti yhteyttä, mikäli ilmenee jotain kysyttävää kilpailusta. Cosplaymamma pitää huolta omasta ryhmästään kilpailun aikana ja tarkastaa, että kaikki ovat käyneet kuvauksissa ja ovat ajoissa paikalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että cosplaymamma on vain ihminen, eli hän ei voi kilpailijoiden puolesta tehdä kaikkea. Aikatauluista kiinnipitäminen on siksi ensiarvoisen tärkeää.

Pukuhuoneet

Kilpailijoiden käytössä on yksi erillinen iso pukuhuone Pannuhallin kellarissa. Pukuhuoneissa on runsaasti peilejä sekä wc:t. Lisäksi saataville tulee muuta oheistavaraa, esim. silitysrauta, hakaneuloja, narua, sakset ja muuta tarpeellista. Pannuhallin kellarin yhteydessä on myös kuvauspalvelu ja narikka. Samasta tilasta löytyy myös inva-wc pukujen vaihtamiseen. Muissa wc:issä pukujen vaihtaminen ei ole sallittua ruuhkan estämiseksi.

Valokuvaus

Valokuvaus on sallittu ainoastaan Pannuhallin kellarissa ruuhkien estämiseksi.

Liitteet
Tapahtuman osalta voimassa olevat rekisteriselosteet:
Pääyhteistyökumppanit

Säätöyhteisö B2 ry

Finnair

Egmont Kustannus

Yhteistyökumppanit

Sinooperi

Naamiohuvit

Urumi     Natura Garden

World Cosplay Summit

WCS

Mediakumppanit

Aniki
Japan Pop