Helsingin kirjamessut

Cosplay-ohjelman säännöt

Taustatiedot

Kirjamessuilla järjestetään World Cosplay Summit (WCS)-karsinta ja cosplayn show-sarja.

Ennakkoilmoittautuminen

Molempiin sarjoihin ilmoittaudutaan etukäteen Cosplay Finland Tourin ilmoittautumisjärjestelmän kautta. Ilmoittautuminen avataan 18.9.2009 ja se päättyy 4.10.2009. Ilmoittautuminen kumpaankin sarjaan voidaan sulkea aikaisemmin, mikäli osallistujamäärän katto tulee täyteen.

Hyväksytyt osallistujat voivat tehdä pienimuotoisia muutoksia ilmoittautumisensa tietoihin vielä 11.10.2009 asti. Tällaisiksi muutoksiksi lasketaan kohteena olevan hahmon tiedot.

Pääsyliput kirjamessuille

Ennakkoon ilmoittautuneille ja hyväksytyille osallistujille lähetetään postitse pääsylippu, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn Helsingin Kirjamessuille 24.10, jolloin kisa pidetään. Ilmoittautuessaan tapahtumapaikalla näytöstä varten saa jokainen osallistuja numerolapun, joka oikeuttaa kisaajan myös poistumaan messukeskuksesta päivän aikana. Takaisin sisälle palatessaan kisaaja esittää numerolappunsa lipunmyyntialueen henkilökunnalle.

Yleiset säännöt

Cosplay-ohjelma pidetään Helsingin Messukeskuksen kongressisiivessä. Alueella voi liikkua vapaasti myös isommat propit mukana, toki varovaisuutta noudattaen. Muualla messualueella on syytä suuren väkimäärän vuoksi huomattavasti suurempaan varovaisuuteen. Jätäthän tarvittaessa isokokoisimmat propit narikkaan. Noudata myös aina järjestyksenvalvojien ja muiden messukeskuksen työntekijöiden ohjeita.

Ilmoittautuminen tapahtumapaikalla

Kilpailun osanottajien on ilmoittauduttava tapahtumapaikalla läsnä oleviksi ilmoitettuun kellonaikaan mennessä. Ilmoittautumispiste, kuten kisalavakin, on messukeskuksen kongressisiivessä. Nopeimmin pääset ilmoittautumispisteeseen saapumalla tapahtumapaikalle eteläisen sisäänkäynnin kautta. Käynti kongressisiipeen on heti sisäänkäynnistä tultaessa oikealla ja se on merkitty cosplay-kyltein. Kulje käytävän päähän ja käänny oikealle, ilmoittautuminen on tämän käytävän varrella hieman peremmällä oikealla, huoneessa 101d. Sisäänkäynti on merkitty. Ilmoittautumispaikka on muuttunut edellisten vuosien cosplay-kisoista ja on niihin verrattuna hieman pidemmällä, samalla käytävällä.

Ennen kilpailua käsitellään ilmoittautumiset, otetaan kuvat kaikista osallistujista, keskustellaan tuomareiden kanssa ja vastataan osallistujien kysymyksiin. Kisalavaan tutustuminen ja siellä harjoitteleminen on myös mahdollista ilmoitetun aikataulun puitteissa. Kuvan ottamisen jälkeen messualueella voi liikkua vapaasti, kunhan palaa ilmoittautumispisteeseen klo 11.45 mennessä. Ilmoittautumispisteeseen voi myös jäädä odottamaan.

Huomaathan, että myöhässä ilmoittautuneet eivät välttämättä ehdi näytökseen mukaan. Noudatathan siis tarkkaan tapahtuman aikatauluja, joista lähetetään myös sähköpostitse kertaus osallistujille.

Vinkki! Löydät pääsyohjeita ja karttoja tapahtumapaikasta Suomen Messujen ja Kirjamessujen kotisivuilta.

Pukuhuoneet

Tapahtumapaikalla ei ole varsinaisia pukuhuoneita, mutta wc- ja varastotiloja voi käyttää rajallisesti pukuhuoneina.

Kielet ja tulkkaus

Kirjamessujen lavaohjelma juontoineen on englannikielistä muutamin poikkeuksin. Japanilaisten vieraiden puheet ovat osin japaniksi. WCS-sarjan osallistujille esitettävät kysymykset esitetään suomeksi. Myös nämä käännetään englanniksi tulkin tai juontajan toimesta. Ilmoittautuminen ja keskustelu avustajien kanssa hoituu toki suomen kielellä.


Sarjakohtaiset tarkennukset - show-sarja

Show-sarjassa ei ole ikärajaa.

Sallitut puvun aiheet

Tuomaristo
Kisaa seuraa tuomaristo, joka voi myöntää kunniamainintoja show'n hienoimmille puvuille. Voittajia ei valita, eikä kunniamainintoja laiteta paremmuusjärjestykseen. Kisaajilla on myös mahdollisuus keskustella tuomarien kanssa ja saada heiltä henkilökohtaisia kommentteja esityksen jälkeen.


Sarjakohtaiset säännöt - kilpasarja

Kilpasarjan säännöt noudattavat WCS 2010:n yleisiä sääntöjä. Tutustu sääntöihin huolellisesti.

Ikäraja
Cosplay World Summitin sääntöjen vuoksi kilpasarjan ikäraja on 18 vuotta. Syynä tähän on voittajan matka Japaniin finaalia varten. Poikkeus ikärajaan voidaan myöntää, mikäli osallistujan vanhemmat sallivat tämän matkustavan Japaniin yksin (WCS 2010, sääntö A5). Alaikäisten osallistujien on toimitettava ilmoittautumisen yhteydessä huoltajan yhteystiedot asian varmistamista varten.

Propit ja tehosteet
Lavalla voi käyttää proppeja ja lisätarvikkeita yms. tehosteita. Niiden tulee olla kooltaan ja monimutkaisuudeltaan sellaisia, että ne saa lavalle ja käyttöön nopeasti kahden kisaajan ja yhden avustajan voimin. Esityksen tehokeinot eivät saa aiheuttaa lavalle huomattavaa siivoustarvetta. Pienet propin osat, pehmolelut, paperinpalat ja vastaavat nopeasti siivottavat asiat ovat sallittuja, kun taas tahroja jättävät, esim. nesteet eivät.

Puvun tekijä
Puvun on oltava itse tehty. Kilpasarjaan ei voi osallistua puvulla, joka on ostettu valmiina tai teetetty mittatilaustyönä. Tuttavan tai perheenjäsenen pienimuotoisen avun käyttäminen puvun teossa on sallittua, kunhan kummankin ryhmän osallistujan puku on pääosin omaa käsityötä. Valmiiden vaatekappaleiden ostaminen on sallittua siinä tapauksessa, että niitä muokataan käsityönä ennen käyttöä. Japanin finaalia varten on toimitettava lisäksi raportti/kertomus puvunteosta.

Lisätiedot ilmoittautumisessa
Yksi henkilö ilmoittaa molempien osallistujien tiedot. Ilmoittautuva henkilö on pääasiallinen yhteyshenkilö myös ryhmän toisen osallistujan puolesta. Lisätiedot, kuten myös pääsyliput tapahtumaan, toimitetaan pääasialliselle yhteyshenkilölle. Tarkemmat yhteystiedot toiselta ryhmän jäseneltä pyydetään, mikäli ryhmä voittaa finaalin.

Kilpasarjan osallistujan on toimitettava ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuva, jossa näkyvät ryhmän molemmat hahmot.

Pääasiallisen yhteyshenkilön on ilmoitettava myös oma puhelinnumeronsa sekä molempien osallistujien ikä. Mikäli jompi kumpi, tai molemmat osallistujat ovat alle 18-vuotiaita, on lisätietokenttään ilmoitettava alaikäisten osallistujien huoltajien yhteystiedot, vähintään nimi ja puhelinnumero.

Ilmoittautuessa pyydetään myös kertomaan parin-kolmen lauseen verran lisätietoja esitettävistä hahmoista ja sarjasta/pelistä. Tämän kysymyksen tarkoituksena on avata tuomareille hieman paremmin taustoja, etenkin tuntemattomampien hahmojen ja sarjojen tapauksessa. Tämän tiedon kertominen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa.

Voittajien valinta
Voittajat valitaan tuomariston toimesta. Tuomaristo käyttää WCS 2010 -pisteytyssääntöjä valinnan tekemiseen. Korkein mahdollinen pistemäärä on 25 pistettä, joka koostuu esiintymisestä (10 pistettä), puvuista (10 pistettä) ja uskollisuudesta alkuperäiselle tarinalle (5 pistettä). Tuomaristoon osallistuu myös TV Aichin edustaja.

Tulokset julkistetaan klo 15 alkavassa palkintojen jakotilaisuudessa. Kaikkien karsintaan osallistuvien kilpailijoiden tulee osallistua myös voittajien julkistustilaisuuteen. Jakotilaisuuden jälkeen voittajaparin tulee varata vielä noin tunti ylimääräistä aikaa ylimääräisten valokuvien ottamista, haastatteluja sekä näyttelyosastolla vierailua varten.

Palkinnot
Voittajaryhmä palkitaan Finnairin sponsoroimalla kahden hengen viikon mittaisella matkalla Japaniin, alustavasti loppukesästä 2010 pidettävään finaaliin. Muille karsinnassa sijoittuneille on luvassa Sinooperin ja Egmontin lahjakortteja.

WCS 2010 säännöstö
Osallistujia suositellaan tutustumaan WCS 2010 sääntöihin (PDF, englanninkielinen). Myös vierailu WCS:n kotisivuilla kannattaa.


WCS 2010 finaali

Oheiset lisätiedot koskevat World Cosplay Summit 2009 -finaalia, joka pidetään alustavasti loppukesästä 2010 Japanissa. Suomen edustajan tulee huomioida seuraavat asiat.

Matkat ja majoitus
Finnair vastaa osallistuvan ryhmän matkakuluista Japaniin ja takaisin. Mikäli pukujen ottaminen mukaan edellyttää ylimääräisen matkatavaramäärän pakkaamista, Finnair vastaa myös tämän aiheuttamista lisäkustannuksista. WCS 2010:n järjestäjät vastaavat majoituskuluista ja tapahtuman aikaisista ruokailuista. Muut, ns. vapaa-ajan kustannukset on osallistujien katettava itse.

Matkan pituus on noin viikko ja se sijoittuu alustavasti loppukesälle 2010.

Osallistujien on itse vastattava kuljetuksesta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Cosplay Finland Tour voi avustaa tässä, mikäli ylitsepääsemättömiä ongelmia ilmenee.

Tiedonannot ja yhteydenpito
Osallistujien on toimitettava viipymättä World Cosplay Summitin järjestäjille heidän pyytämät tiedot. Lisätietoja voidaan tarvita valmistelujen edetessä ja pyyntöihin tulee vastata nopeasti. Yhteydenpito tapahtuu englannin kielellä.

Viimeistään kuukautta ennen finaalia tulee järjestäjille toimittaa tarkat tiedot esityksestä, taustamusiikki CD-levyllä, lähdekuvat hahmoista ja kertomus/raportti pukujen teosta. Kisaajien tulee vastata myös kysymyksiin liittyen kisalavan tekniikkaan, valoihin, yms.

Finaalin esitys
Finaalissa voi esittää joko uuden esityksen, tai saman esityksen kun Suomen karsinnassa. Jos käyttää samaa esitystä kun karsinnassa, on siihen tehtävä huomattavia parannuksia.

Mukaan otettavat puvut
Osallistujien tulee ottaa mukaan kolme cosplay-pukua - paraatipuku, kilpailupuku ja lehdistötilaisuuksissa käytettävä puku.

Osallistujien tiedot
Osallistujat hyväksyvät, että karsintaan osallistuvien parien nimi- ja hahmotiedot voidaan luovuttaa WCS 2010:n järjestäjien käyttöön. Lisäksi voittaneen parin tarkemmat yhteystiedot (nimet, osoitteet, puhelinnumerot, iät, sähköpostiosoitteet) voidaan luovuttaa WCS 2010:n järjestäjien sekä Finnairin käyttöön.

Edustus
Suomea edustava pari edustaa maatamme erittäin näkyvässä mediatilaisuudessa. Tämä edellyttää asianmukaista kykyä toimia yhteistyössä eri edustajien kanssa ja positiivista kilpailuhenkeä. Cosplayn tulisi näkyä edustavan ryhmän toimesta nautittavana harrastuksena. Englannin kielen taidon on oltava riittävän sujuvaa yksinkertaista keskustelua ja sähköpostin vaihtoa varten.

Virallinen avustaja
Kahden hengen ryhmän lisäksi matkaan osallistuu ryhmän virallinen avustaja. Avustajaa haetaan julkisella haulla ja valinta tehdään yhdessä Cosplay Finland Tourin, Finnairin sekä voittajaparin päätöksenä. Lopullinen päätäntävalta henkilön valinnasta on Japanin WCS-järjestelykomitealla.

Avustaja liikkuu ryhmän mukana kaikissa virallisissa tilaisuuksissa, avustaa ryhmän jäseniä ja edustaa Suomea virallisen edustajan ominaisuudessa. Hänen tulee pystyä myös sujuvaan keskusteluun englannin tai japanin kielellä, sekä toimia tarvittaessa tulkkina suomesta englantiin tai japaniin.

Osallistujien mukana voi matkata myös muita henkilöitä, mutta nämä vastaavat itse matka- ja majoituskuluista eivätkä he voi osallistua virallisiin järjestelyihin. Eritoten tämä koskee backstage-alueita, joihin on pääsy vain kisaajilla ja virallisella avustajalla.


Liitteet

Tapahtuman osalta voimassa olevat rekisteriselosteet:

Pääyhteistyökumppanit

Säätöyhteisö B2 ry

Finnair

Egmont Kustannus

Yhteistyökumppanit

Sinooperi

Naamiohuvit

Urumi     Natura Garden

World Cosplay Summit

WCS

Mediakumppanit

Aniki
Japan Pop